Przydatne linki:

Witamy na stronach Społecznego Instytutu Ekologicznego

 

Założony w 1990 roku Społeczny Instytut Ekologiczny (SIE) jest organizają pożytku publicznego działającą na rzecz ochrony środowiska i aktywizacji lokalnych inicjatyw w procesie ekorozwoju.




Partnerstwo FOODPRINT.EU w Polsce

Partnerstwo Foodprint.eu (realizowane w ramach programu „Uczenie się przez całe życie” program Grundtvig Projekty Partnerskie) spotkało się tym razem w Polsce – nasi goście przyjechali z Belgii (organizacja Die Raupe), z Grecji (organizacja EMP), z Portugalii (organizacja Via Arte), z Finlandii (organizacja MASA), z Estonii (organizacja MLVT), z Turcji (organizacja TROYA), z Hiszpanii (organizacja CPdEPeEdT), z Rumunii (organizacja FSV).

Tematem przewodnim spotkania była różnorodność tradycji, zwyczajów i kultur, która łączy pokolenia i kraje - zaproponowaliśmy tradycje wokół ziemniaków (jako że Polska jest drugim producentem ziemniaków w Europie) i tradycje wokół ziół, bo od wieków były one na polskim stole.

Zaprosiliśmy naszych gości na wykopki organizowane corocznie w Skansenie w Ciechanowcu – niestety pogoda przeszkodziła w pieczeniu ziemniaków w ognisku, ale mogli posmakować placków ziemniaczanych prosto z patelni i kurpiowskiego piwa kozicowego. Zwiedzili ogród ziołowy księdza Krzysztofa Kluka i Muzeum Pisanki, gdzie obejrzeć można sztukę zdobienia wielkanocnych jajek z całego świata.

Warsztaty zielarskie przygotował Mirosław Angielczyk – założyciel niezwykłego Podlaskiego Ogrodu Botanicznego (Koryciny) – nasi goście poznali właściwości i tajemnice ziół wykorzystywanych w kuchni dawnej i obecnie, ale też takich, które mają magiczne działanie; zwiedzili również suszarnie ziół, a w sklepiku Darów Natury kupili m.in. kawę żołędziową – tradycyjną polską kawę wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych.

W drodze powrotnej do Warszawy zwiedzili ekologiczne gospodarstwo „Za Brzozami”, którego właściciele od dwóch lat testują system RWS (Rolnictwo Wspieranie przez Społeczność) polegający na tym, że stała grupa odbiorców zakupuje warzywa i owoce „z góry” otrzymując co tydzień świeże produkty z gospodarstwa, a dodatkowo każdy odbiorca musi chociaż raz w sezonie popracować na polu czy w ogrodzie jako wolontariusz.

Spotkanie zakończyła wspólna kolacja na Starym Mieście z „klasycznym” polskim daniem (w końcu projekt dotyczy „śladu kulinarnego”) kaszą gryczaną, zrazami i buraczkami. Wieczór umiliły ballady w wykonaniu kompozytora i poety Sławka Zygmunta.

Więcej zakładka foodprint.eu lub na stronie www.foodprinteu.blogspot.com

Well yet everyone know of that cialis com free offer can be found with ease in the Internet. In particular on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

 
Wybrane projekty
Kampanie
Aktywne Lokalnie
© 2010 Społeczny Instytut Ekologiczny, wykonanie: netsites.pl, projekt graficzny: SIE