Kulinarne Dziedzictwo Europy na Dniu Ziemi 2014

Na tegorocznym Dniu Ziemi w Warszawie obok kulinarnego dziedzictwa z różnych regionów Polski, prezentowanego na Stole Darów Ziemi, pojawiło się kulinarne dziedzictwo Europy – a dokładnie z: Grecji, Finlandii, Estonii, Hiszpanii, Portugalii, Rumunii, Turcji i Belgii. Społeczny Instytut Ekologiczny, który od 2012 roku bierze udział w projekcie partnerskim (LLP Grundtvig) pod hasłem „Foodprint.eu” (czyli ślad kulinarny w Europie), przygotował przepisy najbardziej tradycyjnych dla tych państw (i prostych!) przepisów kulinarnych. Poniżej pdf z przepisami, zapraszamy do ściągnięcia, wydrukowania i przyrządzania. Smacznego!

Zapraszamy też do odwiedzania strony projektu www.foodprint.eu. Są tam nie tylko przepisy, ale też związane z kulinarną tradycją opowieści, legendy, piosenki, przysłowia i prezentacje ekspertów o aktualnych problemach dot. środowiska, klimatu, rolnictwa ekologicznego i przyrody w Europie.

Więcej informacji w pliku PDF do ściągnięcia.