Wszystkie badania naukowe potwierdzają, że nawet małe dawki pestycydów mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie ludzi, a w szczególności na rozwój dzieci. Amerykańscy badacze stwierdzili, że jedzenie warzyw z CZARNEJ LISTY (poniżej) jest równoznaczne z konsumowaniem 15 różnych chemicznych środków ochrony roślin! Wybierając te z ŻÓŁTEJ LISTY ograniczamy się do dwóch pestycydów dziennie. Mycie i obieranie warzyw i owoców pomaga tylko w minimalnym stopniu. Jedyną metodą jest unikanie warzyw i owoców, które magazynują najwięcej pestycydów, ale najlepszą jest kupowanie żywności ekologicznej.
Lista CZARNYCH i ZÓŁTYCH owoców i warzyw opracowana została w USA (Departament Rolnictwa i Żywności) na podstawie testów przeprowadzonych na 87 000 próbkach.
Więcej informacji można zaleźć:
na naszej stronie w zakładce: KAMPANIE/PESTYCYDY STOP
na stronie www.foodnews.org
CZARNA DWUNASTKA | ŻÓŁTA PIĘTNASTKA |
BRZOSKWINIE | ANANAS |
CZEREŚNIE | AVOCADO |
GRUSZKI | BROKUŁY |
JABŁKA | CEBULA |
KAPUSTA | GROSZEK |
MARCHEW | KABACZEK |
NEKTARYNKI | KIWI |
PAPRYKA | KUKURYDZA |
SAŁATA | MANGO |
SELER | MELON |
TRUSKAWKI | OBERŻYNA |
WINOGRONA | PAPAJA |
POMIDORY | |
SZPARAGI | |
ZIEMNIAKI |