Pestycydy w warzywach i owocach

Wszystkie badania naukowe potwierdzają, że nawet małe dawki pestycydów mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie ludzi, a w szczególności na rozwój dzieci. Amerykańscy badacze stwierdzili, że jedzenie warzyw z CZARNEJ LISTY (poniżej) jest równoznaczne z konsumowaniem 15 różnych chemicznych środków ochrony roślin! Wybierając te z ŻÓŁTEJ LISTY ograniczamy się do dwóch pestycydów dziennie. Mycie i obieranie warzyw i owoców pomaga tylko w minimalnym stopniu. Jedyną metodą jest unikanie warzyw i owoców, które magazynują najwięcej pestycydów, ale najlepszą jest kupowanie żywności ekologicznej.

Lista CZARNYCH i ZÓŁTYCH owoców i warzyw opracowana została w USA (Departament Rolnictwa i Żywności) na podstawie testów przeprowadzonych na 87 000 próbkach.

Więcej informacji można zaleźć:
na naszej stronie w zakładce: KAMPANIE/PESTYCYDY STOP
na stronie www.foodnews.org

 

CZARNA DWUNASTKAŻÓŁTA PIĘTNASTKA
BRZOSKWINIEANANAS
CZEREŚNIEAVOCADO
GRUSZKIBROKUŁY
JABŁKACEBULA
KAPUSTAGROSZEK
MARCHEWKABACZEK
NEKTARYNKIKIWI
PAPRYKAKUKURYDZA
SAŁATAMANGO
SELERMELON
TRUSKAWKIOBERŻYNA
WINOGRONAPAPAJA
 POMIDORY
 SZPARAGI
 ZIEMNIAKI