W dniu 26 listopada 2018 braliśmy udział w konferencji prasowej organizowanej przez Carrefour Polska, inicjatora „Koalicji na rzecz Rozwoju Rynku Żywności BIO”. Członkami założycielami Koalicji są ponadto Polska Izba Żywności Ekologicznej, SGGW oraz stowarzyszenie rolników Ekologicznych Ekołan. Celem Koalicji, powołanej pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest:
– podejmowanie inicjatyw prowadzących do budowy rynku żywności bio w Polsce,
– wdrażanie rozwiązań wspierających rozwój tego rynku,
– podniesienie poziomu wiedzy wśród uczestników rynku bio.
W skład grupy członków Grupy Inicjatywnej Koalicji wchodzą: dr Karol Krajewski, Doradca w Gabinecie Politycznym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Christophe Rabatel, Prezes i Dyrektor Generalny Carrefour Polska, Krystyna Radkowska, Prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, prof. Ewa Rembiałkowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Mieczysław Babalski, rolnik ekologiczny i przewodniczący stowarzyszenia EKOŁAN.
„Jako członek Koalicji, Carrefour pragnie wspierać rolników dzięki bezpośredniej współpracy, naszemu know-how, logistyce i rozbudowanej infrastrukturze prawie 900 sklepów. Będziemy także kontynuowali edukację polskich klientów w zakresie zdrowego żywienia. Dzięki Koalicji, która mam nadzieję, będzie się rozrastać, będziemy mogli przyczynić się do rozwoju rynku produkcji ekologicznej w Polsce, wspierać rolników, edukować klientów i po prostu – dać nam wszystkim możliwość, by jeść lepiej i żyć lepiej” – powiedział podczas konferencji inaugurującej powołanie Koalicji Na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio Prezes Carrefour Polska, Christophe Rabatel.
Społeczny Instytut Ekologiczny od początku swojego istnienia prowadzi działania wspierające rolnictwo ekologiczne i zrównoważone. Zarówno dla rolników jak i konsumentów oczywisty jest brak działań systemowych, które by naprawdę wspierały rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce. Tym bardziej cenimy podobne inicjatywy i mamy nadzieję że przełożą się one na konkretne działania i rezultaty.
Społeczny Instytut Ekologiczny, dzięki grantowi Fundacji Carrefour, realizuje projekt „Go Agri BIO, dzięki któremu w 2019 roku 5 gospodarstw produkujących warzywa rozpocznie proces konwersji z rolnictwa konwencjonalnego na rolnictw ekologiczne. Gospodarstwa otrzymają wsparcie finansowe i merytoryczne wspomagające ich rozwój.